Teknoloji

Apple Maps’teki Kritik Bir Hata Sessizce Düzeltildi

Hemen hemen herkesin kullandığı harita uygulamaları her zaman yeni özelliklerle kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Doğal konu harita uygulaması denilince akla ilk olarak Google Haritalar ve Apple’ın kendi harita uygulaması gelmektedir.

Geçtiğimiz aylarda elektrik bisiklete özel rotalarve konum puanlamasıŞu özellikleri sunan Apple Maps’te çok önemli bir güvenlik açığı keşfedildi: Kısa bir süre önce yayınlanan iOS 16.3 güncellemesi ile gizli sabitBu güvenlik açığı sayesinde onlarca uygulama sizin izniniz olmadan konum bilgilerinize ulaşmış olabilir.

Peki bu ifşa neydi?

Hem iOS hem de Android cihazlarda bulunan konum izinleri sayesinde kullanıcılar hangi uygulamalar konuma erişebilir ve bu uygulamaların yaklaşık konumu mu yoksa tam konumu mu göreceğini seçebiliyordu. Ancak Apple Maps uygulaması, siz uygulamayı açar açmaz bu zımni izinleri atlar. siz izin vermeseniz bile size tam olarak konumunuzu gösteriyordu. . Bu durum, uygulamanın çalışması için Apple tarafından kasıtlı olarak ayarlanmış olsa da, uygulamadaki bir kusur nedeniyle kullanıcılar, diğer uygulamalarda Apple Haritalar aracılığıyla tam konumu görebiliyordu.

İlk Brezilyalı gazeteci Rodrigo GhedinUber’in Brezilya’daki yemek servisi rakibi tarafından fark edilen bu boşluk, iFood tarafından kullanılırken ortaya çıktı . İddialara göre iFood, bu güvenlik açığından yararlanarak kullanıcıların konumlarını izinleri olmadan takip ediyor ve onlara gittikleri restoranlara göre tavsiyelerde bulunuyor. kişiselleştirilmiş bir deneyim ” o teklif etti. Elbette bu güvenlik açığı ilk ortaya çıktığında Brezilya dışında pek ilgi görmemişti ancak açığı fark eden Apple mühendisleri, geçtiğimiz gün yayınladığı iOS 16.3 güncellemesini yayınladı. bu sorunu çözdüklerini açıkladı.

Apple tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın Haritalar uygulamasının zımni izinlerini aşması gerektiği belirtilirken, 3. parti uygulamaların Apple Haritalar üzerinden konum bilgilerine nasıl erişebileceği açıklanmadı.

Hala iPhone’unu iOS 16.3’e güncellemeyen kullanıcılarda görülen bu sorun, bazı kötü niyetli uygulamaların istemeden konum bilgilerinize erişmesine ve konum bilgilerinizin pazarlama ve reklam amaçlı kullanılmasına neden olabilir . Apple yetkilileri, hangi uygulamaların bu açığı kullandığına dair henüz bir açıklama yapmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu