Haber

Bozcaada Gezilecek Yerler: Canlı Sokakları ve Mekanlarıyla İnsanların Ömrünü Uzatan Bozcaada’yı Keşfedin

Türkiye’nin 3. büyük adası olarak bilinen Bozcaada, kendine has mimarisi, hareketli sokakları ve sevimli mekanlarıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Öyle ki burası ‘insanın ömrünü uzatan bir yer’. olarak tanımlanır. Bozcaada, tarihi dokusu ve eşsiz doğasıyla herkes için bir cennettir. Mavi ile yeşilin buluştuğu, Rus mimarisinin yakından görülebildiği, eşsiz gün batımı ve gün doğumlarına şahitlik edebileceğiniz Bozcaada, butiği ve yerel işletmeciliğiyle de ön plana çıkıyor. Böylece turizm adına israf edilmekten korunmuş oldu. Burada gezilecek yerlerin çok olması adada konaklamayı da zorunlu kılıyor. Dolu dolu bir tatil için Bozcaada’da bol bol vakit geçirmek gerekiyor.

Bu içeriğimizde Bozcaada gezilecek yerler listesine ulaşabilir, tatilinize yön verebilirsiniz.

Bozcaada Kalesi

Bozcaada’nın tarihi kalesi, adanın yerleşim merkezinin kıyısında yer almaktadır. Bu ada tarihte her zaman istilalara açık olmuştur. Bu nedenle kimler tarafından yaptırıldığı maalesef bilinmiyor. Ancak Fenikeliler, Venedikliler ve Cenevizliler bu kaleyi kullanmışlardır. Mehmed döneminde de Osmanlı tarihinde varlığını sürdürmüştür. Mevcut harabeler üzerine yeni yapının yapılmasıyla bugünkü görünümünü almıştır.

Köprülü Mehmed Paşa ve II. İç ve dış olmak üzere 2 bölümden oluşan Bozcaada Kalesi, adaya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Adres:Alaybey, Bozcaada Kalesi, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Sadece dışarıda yürümek yeterli değil. Bozcaada’ya giden herkese kaleyi gezmesini tavsiye ederim. Yıllardır koşarım ama kaleyi hiç görmemiştim, bu sene kalenin içine girdim ve bugüne kadar ziyaret edemediğim için kendime kızdım. Bir dahaki sefere kaleyi ziyaret edeceğime inanıyorum ve o günü sabırsızlıkla bekliyorum. Güzel fotoğraf kareleri çektim.’

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi, Bozcaada gezilecek yerler listesinin başında geliyor. Tarihi dokusuyla bu kilise adaya gelen herkesi büyülüyor. Rum Ortodoks cemaatine ait olan bu kilise ibadete açıktır. Rum Mahallesi’nin tam ortasında yer almaktadır. Bu kiliseyi görmek için Pazar sabahları saat 8’deki toplu zamanı seçebilirsiniz.

Adres: Cumhuriyet, Çınarlı Çarşı Cd. No:70, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Bozcaada’da Rum mahallesi olarak tanımlanan bölgede 1800’lü yıllarda yapıldığı söylenen bir kilise. Kapalı olduğu için içini gezemedim ama çan kulesi çok farklı.’

Alaybey Camii

Alaybey Camii kırmızı kesme taştan yapılmıştır. 1700’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen bu yapının önünde bir de mezarlık bulunuyor. Osmanlı sadrazamlarından Halil Hamit Paşa’nın da bu mezarlıkta bulunduğu bilinmektedir.

Adres: Alaybey, 13, Çınar Çeşme Sk. Alaybey Camii No:13, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Harika konumu ile günlük hayatın karmaşasında huzur içinde ibadet edebileceğiniz Bozcaada’nın merkezinde tarihi bir cami. Avlusunda Osmanlı türbeleri ve tanıtıcı levhalar bulunmaktadır. Tuvaletleri, şadırvanı ve avlusu çok temizdir.’

Akvaryum Koyu

Masmavi denizi ile Akvaryum Koyu, Bozcaada’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Huzur içinde denize girebileceğiniz bu koy, bazı dönemlerde kalabalık oluyor; Bazen sessiz olabilir. Aynı zamanda burası fotoğraf çekmek için de son derece güzel.

Adres:Alaybey, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Çok temiz kumsalı ve suyu olan bir koy. Su biraz soğuk ama normal. Kesinlikle ayazdan daha sıcak. Hatta adadaki plajların ve koyların sıcaklığı eylül ayında denize girmeyi kolaylaştırıyor. Koydan çıkıp buruna doğru yürüdüğünüzde sağınızda beyaz mermerden güzel bir fotoğraf alanı var. Dikkatlice aşağı inip fotoğraf çekmenizi öneririm.’

Bozcaada Sokakları

Konforu, salaşlığı, sakinliği ve huzuru ile adanın sokaklarını mutlaka ziyaret etmeli ve görmelisiniz. Vapurdan inip kıyıya adım attığınız andan itibaren küçük ve salaş mekanlar, rengarenk duvarlar, bitkiler ve ağaçlarla bezeli Bozcaada sokakları sizi karşılıyor.

Şirin bir Ege kasabasını andıran Bozcaada’nın sokakları, adanın Rum ve Türk mahallelerine ayrılması sonucu farklı bir şekle bürünüyor. Günümüzde böyle bir ayrım olmasa da mimari biçimlerden dolayı hangi mahallede olduğunuzu anlayabilirsiniz. Adanın sokaklarını yaklaşık 1 saatte gezmeniz mümkün. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız 1 saatin sizin için yeterli olmayabileceğini hatırlatalım.

Adres:Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Sessiz zamanlarda gitmenizi, adayı motosikletle gezmenizi, şarap tatmanızı istiyoruz; güzel evlerin arasında dar sokaklarda yürümek; Kahvesini ve reçellerini tavsiye ederim.’

yel değirmenleri

Bozcaada, uzaktan bile görülebilen yel değirmenleriyle de tanınır. Adanın bir ucunda yer alan Bozcaada Yel Değirmeni ise adaya farklı bir açıdan bakmanızı sağlıyor. Adanın her köşesinde olduğu gibi burada da son derece estetik fotoğraflar çekebilirsiniz.

Adres:Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Aracınızı otoparka park edip 10 dakika tırmanın ve muhteşem bir Bozcaada manzarası göreceksiniz. Tırmanış yokuşu çok dik değil, yol üzerindeki dinlenme bankları da iyi düşünülmüş.’

Ayazma Manastırı

Ayazma, Yunanca kutsal su demektir. Rum Ortodoks cemaatine ait olan bu manastır, çınar ağaçlarının oluşturduğu gölgelik alanı ve sürekli akan çeşmesiyle adada tam bir piknik alanı sunuyor. Özellikle gün batımında deniz manzarasının tadını çıkarmak bir başka burada.

Adres:Cumhuriyet mahallesi Ayazma mevkii küme konutlar no 8, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Çok güzel ve nezih bir yer. Büyük çınar ağaçlarının altında küçük bir manastır. İşletmeciliği çok güzel, akşamları özellikle gün batımına doğru gelip keyif yapabileceğiniz bir yer. Ayazma plajına çok yakındır. Kesinlikle tavsiye ederim. Bozcaada gezinizi buraya uğramadan bitirmeyin.’

Göztepe

Gerçekten bir adada olduğunuzu hissetmek istiyor musunuz? O zaman mutlaka Göztepe’ye uğrayın. Bu alan adanın dört bir yanını görmenizi ve dört tarafı denizlerle çevrili bir yerde olduğunuzu fark etmenizi sağlar. Adanın tüm yükseltilerini ve ovalarını Göztepe’den izleyebilirsiniz.

Adres:Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

Tepe, diğer gün batımı noktalarına güzel bir alternatif. Ancak tam olarak tadını çıkarmak için yolun çoğunu yürümek zorundasınız. Daha önceki yorumlarda da belirtildiği gibi yol tehlikeli değil ama büyük bir kısmı araç trafiğine kapalı. Bu nedenle en dik kısmı yürümek zorundasınız. Zirvede en güzel manzara var ama tırmanış gerçekten zorlu. Tepeden gün batımı daha harika ve çok sakin. Dışarı çıkmaya cesaret edenler en güzel manzarayı göreceklerdir.’

şarap imalathaneleri

Bozcaada’da şarapçılık geleneği çok eskilere dayanmaktadır. En eski üç şarap üreticisinin fabrikaları hala adanın merkezinde bulunuyor. Yaz döneminde fabrikalarda gezginler için çeşitler bulmak mümkündür. Bu çeşitlerden yararlanarak şarap imalathanelerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca adanın merkezindeki barları da tadabilirsiniz.

Adres: Cumhuriyet, Polis Sk. No:01, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

Kaldığımız otelin tavsiyesi üzerine şaraplarından almaya karar verdik. Özellikle kırmızı şaraptan yapılan beyaz şaraba ilgi duyduk. Kendisinden bir de kırmızı şarap aldık. Denedik, lezzetli ve içimi keyifli oldu. Satış alanı güzelce dekore edilmişti. Çalışanlar, şarapları hakkında ilgili ve bilgili idi. Çok iyi önerilerde bulunabilirler ve şaraplar ve içerikleri hakkında ayrıntılı bilgi verebilirler. Ben öneririm.’

Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi Müzesi

Bozcaada Müzesi tarihi gezileri sevenler için en uygun yerlerden biri. Burada adanın tarihi hakkında çok detaylı bilgi edinebilirsiniz. Adadaki ilk gününüzde buraya gelerek adadaki günlerinizi daha anlamlı hale getirebilirsiniz.

Adres: Cumhuriyet, Lale Sk. No:7, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Müze, adanın merkezinde, Rum Mahallesi’nde, Talay Şarap Fabrikası’nın hemen arkasında, Çınaraltı Meydanı’ndan Kilise’ye giden yolun solunda yer almaktadır. Bozcaada Müzesi demeyin, Gerçek adı; Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi. Adanın tarihi hakkında aradığınız her şey mevcut. Müzeye 6-7 basamaklı yüksek ve dik bir kapıdan giriyorsunuz, tarihi bir yapı. Özenle ve titizlikle hazırlanmış özel bir müzedir.

Polente Feneri ve Yel Değirmenleri

Bozcaada konumu gereği her zaman rüzgarlı bir yerdir. Bu nedenle rüzgar gülleri için uygun bir bölgedir. Rüzgar güllerinin ve fenerin bulunduğu lokasyon gün batımını izlemek için son derece uygun bir yer. Dilerseniz piknik sepeti ile gelip burada piknik yapabilirsiniz.

Adres:Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

’21 Haziran, en uzun gün, güneşi batmaya gittik. Ben kaç kişi olur diye düşünürken belki 200 araç vardı. Bozcada’dan peynir tabağı yedik. Şarabımızı, battaniyemizi ve kameramızı alıp ayrıldık. Mutlaka uzun kollu giysiler getirin, sonra üşüdük hatta titredik, rüzgar sert esiyordu. Yol bir yere kadar yeterli ama yaklaşınca toprak ve ıslak yol başlıyor.’

Bozcaada Marina

‘Tarihi ve kültürel yerler her zaman var mıdır?’ Diyenlerin adanın limanını ve kıyılarını gezmelerini tavsiye ederiz. Vapurdan indikten sonra Bozcaada Limanı ve sahilinde yürüyüşler yapabilir; Burada kafe ve restoranlarda oturabilirsiniz. Adada geçirdiğiniz günlerde müzeleri ve zirveleri gezerken sabah ve akşam vakitlerini kıyıda geçirebilirsiniz.

Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sk. No:17, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

“Tanrı’nın uzun ömür için yarattığı adaya hoş geldiniz.”

Ayazma Plajı

Ayazma Manastırı’na çok yakın olan Ayazma Plajı, adada denize girmek için en ideal yerlerden biri. Denizi ve kumuyla adanın en çok tercih edilen plajı olan Ayazma’da da kamp yapabilirsiniz.

Adres: Alaybey, Çınarlı Çarşı Cd. No:49, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Ayazma plajı, çok güzel. Duşlu wc var duşlar soğuk su para ile çalışıyor. Yakınlarda iki veya üç restoran ve taverna var. Pazar mevcut değil. Ayazma plajına şehir merkezinden arabayla 10 dakikada ulaşabilirsiniz.’

Bozcaada Tekne Turu

Bozcaada’da vapurdan indiğiniz limanda tüm adayı ve koyları gezmek için ırkları seçebilirsiniz. Bu limanda çeşitlere başlayarak denizden adanın her yerini ve koylarını gezebilir; En güzel koylarda yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Tekne tipinde de doyurucu menüler olduğu için gezi boyunca yeme-içme keyfi yaşayabilirsiniz. Çeşitlerimiz için önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayınız.

Adres:Alaybey, Bozcaada Limanı, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Telefon:05075317777

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Menü çok sağlam. İçten ve kaliteli. Adanın en güzel koylarında denize girmek için çok iyi bir seçim. Yastığım denize düştü. Almak için çok çalıştılar. Çok güzel zaman geçirdim. Teşekkür ederim’

Tuzburnu Koyu

Tuzburnu Koyu, Bozcaada’da günün her saatinde denize girebileceğiniz, keyifli vakit geçirebileceğiniz, dilerseniz kamp yapabileceğiniz koylardan biridir. Adanın en çok ziyaret edilen koylarından biri olan Tuzburnu Koyu’nda denize girmek oldukça keyiflidir.

Adres:Alaybey, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘İki gece kaldık. Sakin bir koyda 3 karavanda kaldık. Biz çok beğendik. İniş yolu uygun olmayan araçlar için biraz kötü.’

Sulubahçe Koyu ve Plajı

Denize girip adayı gezebileceğiniz yerlerden biri de Sulubahçe. Burada hem plajın imkanlarından faydalanabilir hem de dilediğiniz gibi kamp yapabilirsiniz. Önceden hazırlıklarınızı yaparak adadaki günlerinizi Sulubahçe Koyu ve Plajı’nda geçirebilirsiniz.

Adres:Alaybey, Cumhuriyet Mahallesi Sulubahçe Koyu, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Rüzgarlı ama mükemmel bir plaj. Deniz mükemmel. Türkiye’de en uygun olanlardan biridir. Maldivler gibi kumu ve denizi var. Sahil sakin. Sahil geniş olduğu için kalabalığı yansıtmıyor.

Habbele Koyu ve Plajı

Habbele, masmavi denizi ve arkasındaki yemyeşil tepelerle adanın en çok ziyaret edilen plajlarından biridir. İncecik kumu ve denizin duruluğu ile adada yüzmek için bu koy ve plajı tercih edebilirsiniz.

Adres:Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Güzel bir koy ama gelmeden önce mutlaka randevu alın, arka sıralarda şezlong bulabilirsiniz. İşletmenin menüsü çok kaliteli ve lezzetli’

Yunan Mahallesi

Bugün Bozcaada’da Rum ve Türk mahallesi şeklinde keskin bir ayrım yoktur. Ancak antik çağlardan dolayı farklı mimariye sahip yapılar bulunmaktadır. Bu doğrultuda hangi mahallede olduğunuzu anlamak mümkün. Ada genelinde yaygın olan Rum mimarisi, Rum Mahallesi olarak bilinen yerde bariz bir şekilde ön plana çıkıyor. Meryem Ana Kilisesi’nin bulunduğu bu mahallede hem kiliseyi hem de sokakları gezebilirsiniz. Rum Mahallesi tarihi yapıları ve sempatik mekanları ile görülmeye değer.

Adres: Cumhuriyet, Çınarlı Çarşı Cd. No:70, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Çok güzel bir yer, tarihi dokusu mükemmel.’

Türk Mahallesi

Bozcaada’ya vapurla yaklaştığınızda adanın bir tarafının diğerinden farklı olduğunu anlayabilirsiniz. Konutların üzerinde sağda bir kilise kulesi, solda ise minare yükselmektedir. İşte minarenin yükseldiği taraf Türk Mahallesi’ni gösteriyor. Türk Mahallesi yeme-içme mekanlarının oldukça yaygın olduğu bir lokasyondur. Daracık sokakları, mescitleri, çeşmeleri ve hamamları ziyaretçilerine Türk kültürünü net bir şekilde göstermektedir. Rum Mahallesi’ne göre daha sakin ve konaklama yerleri daha fazla olan Türk Mahallesi, ara sokaklarındaki minik dükkânlarıyla da biliniyor. Alaybey Mescidi’ne geldiğinizde Türk Mahallesi’ni ve sokaklarını gezebilirsiniz.

Adres: Alaybey, 13, Çınar Çeşme Sk. Alaybey Camii No:13, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Tarih meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken adanın nadide yerlerinden biridir. Mimarisi ve bakımlı hali beni etkiledi.’

salhane

Salhane aslında Bozcaada’da bir bar. Oldukça kaliteli olan bu yer o kadar çok tercih ediliyor ki aslında adada mutlaka görülmesi gereken bir yer haline geldi. Burada kaliteli bir menüden yemek yiyebilir ve içeceklerinizi tadabilirsiniz. Ayrıca denizde yüzebilir; İskelenin ortasında adeta denizin içinde oturabilirsiniz.

Adres:Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları:

‘Konumu çok iyi, neredeyse denizin içinde. Kale manzarası ve iskele çok güzel.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu