Haber

Ekrem İmamoğlu: Türkiye’nin beka sorunu deprem

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, KİPTAŞ’ın Eyüpsultan’da inşa ettiği Yeşilpınar Evleri’nin 2. etabının hak sahiplerine anahtar teslim törenine katıldı.

25 Mayıs 2021’de temeli atılan Yeşilpınar Evleri 2. Etabı’nın anahtarlarının 113 hak sahibine teslim edildiği törende konuşan İmamoğlu, İstanbul’un ve Türkiye’nin beka sorununun deprem olduğunun altını çizdi.

İmamoğlu, “Kentsel dönüşüm sorunu, İstanbulluların hayatına en aktif şekilde girdiği andan itibaren, yani 1999 Gölcük depreminden sonra hayatımızın her anında konuşulan temel sorun olmasına rağmen, bu konu henüz gündeme gelmedi.” Hak ettiği biçimde yönetildi. İhmaller var, zaman zaman istismar edildi. Sarsıntı, dönüşüm, değişim.” İstanbulluların ihtiyacı olan sosyal konut denildiğinde ona baktık. İstanbul’da binlerce, onbinlerce, yüzbinlerce, hatta lüks konut inşa ederek deprem sorununu çözmek yerine bu iş, halka dağıtılmayan, bir avuç insanı sevindiren kiraya dönüştü. Bu bakımdan zihniyet tam olarak budur. “Dönüşüm sağlanamadı ve gerçek kentsel dönüşüm gerçekleşmedi” dedi.

‘VATANDAŞLARIMIZLA ŞEFFAF KONUŞARAK HER SÜRECİ YAPTIK’

İmamoğlu, “2019 yılından bu yana örnek bir dönüşüm süreci oluşturmaya ve temel ilkelerimizden taviz vermeden halkımızla birlikte yol yürümeye devam ederken, aynı zamanda devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte doğru adımları atarak, hayata geçireceğiz. Bu süreci doğru yönetmek, koordineli çalışmak, bir masada oturup konuşmak arayışı içindeydik, hep kapıları çaldık, anlatmaya çalıştık ama ne yazık ki bu süreçlere kulak tıkadılar. Anlamlı bir şekilde ortaya koyduğumuz yolculukların hiçbirinde birlikte yürümek için hiçbir adım atmadık. Çünkü şunu söyleyeyim. Kentsel dönüşüm sorunundan faydalanabilecek biri varsa, “Eğer orayı tarla yaparsanız, yapmazsınız. buradan başarıya ulaşma şansına sahip olun. Vatandaşların çıkarlarını en üst seviyede tutuyoruz. Her süreci vatandaşlarımızla şeffaf bir şekilde konuşarak yürüttük. Halkımızı mutlu etmenin birinci görevimiz olduğunu unutmadık. Her ay belli noktalarda insanlarımızı mutlu etmenin haklı gururunu yaşıyorum” dedi.

‘HALKIN SORUNLARINI DİNLEMEYE TOLERANSLARI YOKTU’

İmamoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Eyüpsultan Yeşilpınar konutlarında geçmişte neler yapıldığına baktığınızda bile aslında farkı görebiliyorsunuz.” “Popülistler ile vurguncular arasındaki farkı çok net bir şekilde görüyor ve anlıyorsunuz. Biz halkımızın yanında, kimsenin siyasi görüşü ne olursa olsun popülist kimliğimizi koruyoruz. Onların mağduriyetlerini giderme kararlılığımızı ortaya koyduk. Burası 50 yıldır hak sahiplerinin ihtilaflı olduğu, arayış içinde olduğu bir alan. Bu alan Bakanlar Kurulu tarafından riskli ilan edildi ama hükümet, önceki Büyükşehir Belediyesi, KİPTAŞ yönetimi, hatta ilçe yönetimi kılını bile kıpırdatmadı.” “Hatta bu alanı gazete ilanıyla satışa bile çıkardılar. Vatandaş çaresizlik ve belirsizlik içinde kıvranırken, bu alanı birilerine satalım, kâr elde edelim dediler. Oradaki insanların dertlerini, düşüncelerini dinleyecek sabırları bile yoktu” dedi.

‘BOŞ SÖZLERE VEYA SÖZDE SEÇİM PROJELERİNE ALDANMADIK’

Yüksek enflasyon ve mevcut ekonomik şartlarda bu inşaatların yapılmasının zor olduğunu belirten İmamoğlu, “Tüm bu koşullara rağmen vatandaşlarımızı mağdur etmedik. Siz değerli faydalanıcılarımıza ücret ödemeden süreci çözdük. İktidarın ekonomi politikalarının bedeli. Ekonomiyi yönetemeyenler kentsel dönüşümü yönetemezler. Milletini mağdur ediyorlar. Paralarını boşuna ödüyorlar.” “Bunu yaparken de kentsel dönüşüm konseptiyle satın alma gücü azalan paranın kat kat fazlasını deyim yerindeyse ceplerinden çıkarıyorlar” dedi.

“İşsizlik, yoksulluk ve yüksek fiyatlar yaratırken kentsel dönüşüm mağdurlarını dinlemeye bile tahammül edemiyorlar. Halkın sesinin duyulmasını istemedikleri için vatandaşların kameralarını bile kapatabiliyorlar. İnanın umarım ve olur. İstiyoruz ki ne biz ne de yöneticim hiçbir vatandaşın önünde böyle bir duruma düşmesin. Onlar düşmezler ama daha önce de söylediğim gibi bizim sorunumuz vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü sorunudur. Ben yaşıyorum ve huzurunu hissediyorum. Görevini hakkıyla yerine getiren bir belediye başkanının. Tabi ki güzel işler sayesinde bu huzurumuz arttıkça, biz başımızı yastığa koydukça başkaları da uykularından kayboluyor. Bunu anlıyorum. Onları uykusuz bırakmaya devam edeceğiz. “Çünkü Hiçbir halkımızı boş vaatlerle, sözde seçime yönelik projelerle kandırmadık, kandırmayacağız” dedi.

Törende yapılan konuşmaların ardından ihtiyaç sahiplerine evlerinin anahtarları teslim edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu