Teknoloji

Grönland sıcaklıkları 1000 yılın en yüksek seviyesinde

Atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisi sonucunda Dünya’da yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda artış olmaktadır.

Söz konusu sıcaklık artışının neden olduğu küresel ısınmadan en çok etkilenen yapılar buzullardır.

Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan Grönland, kuzey kutbunda en geniş buz örtüsüyle kaplı bölge olarak dikkat çekiyor.

Danimarka’ya bağlı olan ve yer yer 3 kilometre kalınlığındaki buz tabakalarının görülebildiği bu bölge, dünya genelinde deniz seviyelerinin yükselmesinde doğrudan etkiye sahip.

Sıcaklıklar 1000 yılın en yüksek seviyesinde

Bilim adamları, Grönland’ın bazı bölgelerinin son 1000 yıldaki herhangi bir zamandan daha sıcak olduğunu söylüyor

Nature bilimsel dergisinde yayınlanan bir araştırma, sıcaklıkların 1995’ten bu yana 20. yüzyıl ortalamasının 1,5 santigrat derece üzerine çıktığını buldu.

Maria Hörhold, araştırmanın baş yazarı ve Almanya, Bremerhaven’deki Alfred Wegener Enstitüsü’nde bilim insanı. “2001-2011, tüm 1000 yıllık sürenin en sıcak dönemi olarak kayıtlara geçti.”dedim.

Son ölçümlere göre bölgede son zamanların en yüksek erimelerinden biri yaşanıyor. Grönland’daki buz kütleleri artık küresel deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunuyor.

Araştırmacılar, yüzeyden dibe düşen devasa kütlelerin hiç olmadığı kadar eridiğini söylüyor.

Her yaz, sıcaklık arttıkça ve günlük güneş ışığı arttıkça buz tabakasının yüzeyinde binlerce eriyen göl ve akarsu oluşur.

Genel olarak, Grönland, deniz seviyelerini 6 metreden fazla yükseltmeye yetecek kadar buz içerir.

arsuzajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu