Ekonomi

Piyasalar daha fazla düşüş beklerken Çin yuanı zayıflıyor

SİNGAPUR – Piyasa gözlemcileri, Çin Halk Bankası’nın (PBOC) ülkenin ekonomi politikalarını ve ihracat sektörünü desteklemek için para biriminin zayıflamasına izin veriyor olabileceğini öne sürerken, Çin yuanı değer kaybetme eğilimiyle karşı karşıya.

Yuan bu yıl dolar karşısında yaklaşık %2’lik bir düşüş yaşadı ve Japon yeni gibi diğer Asya para birimleri ile Güney Kore, Tayland ve Tayvan para birimlerindeki daha önemli düşüşlerin gerisinde kaldı.

PBOC, daha önce devlete ait bankalar tarafından savunulan bir eşik olan dolar başına 7,2 seviyesini geçmesine izin vererek yuan savunmasını gevşetmiş görünüyor. Bununla birlikte merkez bankası günlük orta nokta ayarları yoluyla bir miktar destek sunmaya devam etti.

Geçtiğimiz Cuma günü, devlet bankalarının piyasada bulunmaması tüccarların yuanı başlangıçta 7,23’e kadar düşürmesine yol açtı. Devlet bankaları daha sonra müdahale etti, ancak yuan yaklaşık üç ayın en büyük günlük düşüşünü yaşamadan önce değil.

National Australia Bank (OTC:NABZY) analistleri, PBOC’nin yuan üzerindeki gevşeme tutumunun Japonya Merkez Bankası’nın negatif oranları ve getiri eğrisi kontrol politikasını sona erdirme kararıyla aynı zamana denk geldiğini öne sürüyor. Bu politika değişikliğine rağmen Japon getirileri düşük kalmaya devam etti ve yen daha da zayıflayarak yuan karşısında son 30 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Çin’in ticaret ortaklarının para birimleri zayıfladığı için yuanın ticaret ağırlıklı endeksi bu yıl %2 yükseldi. Bu durum Çin’in ihracat rekabetçiliğini ve dengesiz bir ekonomiden toparlanmasını etkiledi. Endeks şu anda 99,30 seviyesinde ve analistlerin PBOC’nin tercih ettiğine inandığı 92-98 aralığının üzerinde bulunuyor.

Çin’in ihracatı bu yıl erken toparlanma belirtileri gösterdi, ancak imalat sektörü hala mücadele ediyor ve zayıf ihracat siparişleri daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Daha zayıf bir yuan ihracat kazançlarının artmasına yardımcı olabilir.

Oxford Economics’ten analistler, ABD Merkez Bankası ve PBOC arasındaki politika farklılığı nedeniyle yuanın 2024’ün ilk yarısında zayıf kalacağını öngörüyor. Yuan’ın en son Eylül ayında görülen 7,34 seviyesinin ötesine düşmeyeceğini tahmin ediyorlar.

UBS stratejistleri, Pekin’in politika önceliklerini değiştirebileceğini öne sürerek yuanın 2022’nin ikinci yarısında kademeli olarak %9 düşeceğine işaret ediyor. Yuan’ın yönetilen ve düzenli bir şekilde ayarlanmaya devam edeceğine ve ABD doları için herhangi bir önemli destek olmaksızın potansiyel olarak yavaşça 7,4’e doğru ilerleyeceğine inanıyorlar.

PBOC’nin, özellikle anakara hisse senedi piyasalarından sürekli çıkışlar ve spekülatif bahisler göz önüne alındığında, genellikle devlet bankaları aracılığıyla yapılan volatiliteyi kontrol etmesi gerekebilir.

Yuan, yatırımcıların düşük faizli bir para biriminden borçlanıp daha yüksek getirili bir para birimine yatırım yaparak kar elde etmeye çalıştıkları ‘carry trade’ işlemlerinde giderek daha fazla kullanılıyor. Yen ile finanse edilen carry trade işlemlerine kıyasla daha düşük getiri sağlamasına rağmen yuan, PBOC’nin yönlendirmesi nedeniyle daha istikrarlı görülüyor.

Eastspring Investments’ta portföy yöneticisi olan Rong Ren Goh, yılın başından bu yana offshore yuanı fonlama para birimi olarak kullanıyor ve Hindistan rupisi tahvilleri gibi yüksek getirili varlıklara yatırım yapmak için kısa pozisyon alıyor. Yılın başından bu yana uzun bir dolar-CNH pozisyonunun 400 pip’in üzerinde taşıma ve sermaye kazancı sağlayacağını belirtiyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu