Ekonomi

Erdoğan, ‘yüzde 50 + 1’ kuralının değiştirilmesini istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gazeteciler Erdoğan’a, bir sonraki yerel seçimlerde ‘yüzde 50 1’e dön’ kuralının kaldırılması için vatandaşların önünde sandık açılıp açılmayacağını sordu.

Cumhurbaşkanı, ’50+1′ kuralının değiştirilmesinden yana olduğunun hatırlatılması üzerine, “50+1 kuralının değiştirilmesine katılıyorum, doğrudur. Çoğunluk kabul edilirse Cumhurbaşkanlığı seçimi hızlı olur, sıkıntı yaratmaz, yanlış yollara sürüklenmez.”

‘Kimin eli kimin cebinde belli değil’

Erdoğan şöyle devam etti: “Mevcut 50+1 zorunluluğu tarafları yanlış yola sürüklüyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Altılı masa yok, on altılı masa yok… Kim bilir daha neler çıkacak? Ama oy sayısı açısından ‘En çok oyu alan’ Aday seçilecek denildiğinde seçim hızla tamamlanıyor. Öte yandan bizi en çok rahatsız eden şey de bu. mevcut anayasamızın satır aralarında darbeci zihniyet ruhunun dolaştığıdır.Üstelik 1980’lerden bu yana dünya çok değişti.Bu değişiklikler anayasa metnine yansıtılmaya çalışılsa da bu bozuldu. Anayasamızın metin bütünlüğü.

Türkiye’yi çağın gereklerine tam anlamıyla uygun, sivil, kapsayıcı, yeni bir anayasaya kavuşturmak, gerçekleştirmeyi arzuladığımız en değerli hedeflerimizden biridir. Birkaç kez Meclis’te yeni anayasa çalışmalarına başladık ama muhalefetin engellemeleri ve verdiği sözleri yerine getirememesi nedeniyle hep yarım kaldı. “Sözümüzün arkasındayız, milletimize hak ettiği sivil anayasayı vereceğiz.”

‘Yüzde 50 artı 1 sistemi’ nedir?

‘Yüzde 50+1’ geçerli oyların yüzde 50’sinden 1 oy fazla alan adayın seçilmesini ifade ediyor. 21 Ekim 2007’de yapılan referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sistemiyle uygulanmaya başlandı. Bu sistemde birçok parti bir araya gelerek bir aday etrafında ittifak kurabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu