Ekonomi

MKK Genel Müdürü Arıkan: 2023’te 56 şirkete 79 milyar lira finansman sağlandı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem Arıkan, MKK’nın son yıllarda detaylı ve yeni yatırımcı bilgilerini paylaşmaya başlamasıyla yatırımcı sayısı, demografik bilgileri gibi çeşitli bilgilerle yatırımcı analizlerinin daha dinamik takip edilmeye başlandığını söyledi. , portföy değerleri, risk eğilim endeksi.

Bu tür bilgilerle yatırımcıların yanı sıra piyasa aktörlerinin de finansal okuryazarlık düzeylerini geliştirmelerine destek olmaya çalıştıklarını belirten Arıkan, bazı ülkelerde finansal okuryazarlığın geliştirilmesi amacıyla ilkokul çağlarından itibaren çeşitli eğitimler verildiğini belirtti. toplumun düzeyi ve yatırım ve tasarruf kültürü.

Arıkan, “MKK olarak biz de yayınladığımız verilerle ülkemizde finansal okuryazarlık düzeyinin iyileştirilmesi için çalışıyoruz.” söz konusu.

2023 yılının hem dünya hem de Türkiye için zor bir yıl olacağını belirten Arıkan, şöyle devam etti:

“Covid-19 salgını sonrası normalleşme süreci devam ederken bir yandan da Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neden olduğu belirsizlikler vardı. Salgın sonrası ekonomik koşullarda birçok ülke merkez bankasının uyguladığı sıkı para politikası finansal piyasalarda daralmaya neden oldu.Üstelik, Şubat ayında ülkemizde hepimizi üzen ve büyük yıkımlara neden olan depremlerle karşılaştık.Maalesef Filistin’deki insanlık trajedisine büyük acılarla tanık olmaya devam ediyoruz.Sermaye piyasalarımız Tüm bu küresel ve yerel ekonomik, sosyal ve politik gelişmelerin yarattığı belirsizlikleri ve belirsizlikleri yaşıyor, “Zorluklara rağmen güçlenmeye devam ediyor.”

‘Halka arzlarla yatırımcı ilgisinin zaman içinde yayılmaya devam edeceğine inanıyoruz’

Geçtiğimiz yıl yatırımcı sayısında ve endeks değerinde rekorlara tanık olunduğuna işaret eden Arıkan, “2022 Aralık ayı sonunda 2’si SPK’dan halka arz onayı alan, 2023 yılında ise 54’ü olmak üzere 56 şirket halka arz edilmeye başlandı. 2023 takvim yılında borsada işlem görüyor. Böylece 2023 ülkenin yılı olacak.” “Tarihimizde çoğu şirketin borsada işlem görmeye başladığı yıl olarak kayıtlara geçti.” söz konusu.

2023 yılında borsada işlem görmeye başlayan 56 şirkete toplam 79,79 milyar lira fon sağlandığını belirten Arıkan, bu halka arzlara yaklaşık 124 milyon yatırımcının katıldığını ve hisse başına ortalama 2,2 milyon yatırımcıya dağıtıldığını belirtti. teklif.

Arıkan, 2022 yılı sonunda 3 milyon civarında olan borsalardaki yatırımcı sayısının 20 Aralık 2023 itibarıyla 8,6 milyonu aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını, Ocak 2024 itibarıyla ise 7,5 milyon civarında olduğunu belirtti. , halka arzların da etkisiyle yatırımcı sayısındaki artışın 2023 yılı boyunca devam edeceğini belirtti. Bu hızlı yükselişin ardından gerilemenin normal olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde yeni şirketlerin halka açılmasıyla yatırımcı ilgisinin zaman içinde yayılmaya devam edeceğine inandıklarını vurgulayan Arıkan, yeni yatırımcıların demografik yapısına bakıldığında kadın yatırımcıların oranının erkeklere yaklaştığını belirtti.

Arıkan, yeni yatırımcıların 21-40 yaş aralığında daha yoğunlaştığının dikkat çektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çoğu yatırımcının portföy büyüklüğünün küçük olduğu ancak bunun normal bir durum olduğu belirtiliyor. Gerçekten genç veya yeni yatırımcı olan kitlelerin yüksek fiyatlarla yatırım yapması beklenmiyor ve pek de uygun değil. Finansal okuryazarlığı ve yatırım kültürü gelişmiş yatırımcıların yüksek fiyatlarla yatırım yapması gerekiyor.” “Sağlıklıdır. Yatırımcıların öncelikle kendilerine yatırım yaparak finansal okuryazarlık seviyelerini artırmalarını, bilgileri doğru okuyup yatırımlarını buna göre planlamalarını öneriyoruz.”

‘AECSD Dönem Başkanı Olarak İstanbul’da Genel Kurul ve Zirve Düzenleyeceğiz’

Arıkan, geçen yıl 14 ülkenin üye olduğu Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği’nin (AECSD) dönem başkanlığını devralmanın yanı sıra, Dünya CSD Forumu’nun yönetim kurulu üyeliğini de üstlendiklerini ve Dünya Saklama Kurumları Forumu’na katılarak, bu görevlerle birlikte Türkiye ve bölge adına sorumluluklarının da arttığını sözlerine ekledi.

Arıkan, bu yıl AECSD Genel Kurulunun İstanbul’da yapılacağını ve üye ülkelerin katılımıyla bir program düzenleneceğini belirterek, “Rusya, Hindistan, Güney dahil olmak üzere 14 ülke ve diğer yabancı birliklerin temsilcilerini ağırlayacağız. Ülkemizde Kore, İran ve Türki Cumhuriyetler Zirve programının yanı sıra MKK’nın da bölge ülkeleriyle iş birliğini geliştirmesi, başkentimizin konularını tartışması ve istişarede bulunması bizim için önemli olacaktır. Bölge olarak pazarlar.” sözünü kullandı.

‘2024’te yeni finansal teknoloji ürün ve hizmetlerini yeni ülkelere ihraç etmek için özellikle yoğun çalışıyoruz’

Finansal okuryazarlığın artırılması ve yatırım kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Arıkan, “Piyasalarımızı daha ileriye taşımak için kamuoyunu aydınlatma ve finansal bilgi paylaşımı amacıyla işlettiğimiz platformları geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Son yıllarda önemi giderek artan veriye dayalı ürün ve hizmetleri daha da geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Arıkan, Sermaye Piyasası Kurulu, Sermaye Piyasası Risk Merkezi gibi kritik altyapılar üzerinde çalıştıklarını belirtti.

MKK olarak geliştirdikleri finansal teknoloji ürünlerini ihraç ettiklerini ve gururlu bir konumda olduklarını kaydeden Arıkan, e-GKS Elektronik Genel Kurul Sistemi’nin Endonezya sermaye piyasalarında kullanıldığını ve özellikle yeni finansal teknolojilerin ihracatı için çalıştıklarını söyledi. 2024’te yeni ülkelere ürün ve hizmetler sunacağız.

Arıkan, yakın zamanda Risk Eğilim Endeksi (REKS) adında yeni bir endeks yayınlamaya başladıklarını belirterek, “REKS ile yatırımcıların yatırım eğilimlerini karşılaştırılabilir bir şekilde ölçmelerine olanak sağlıyoruz. Yabancı ve yerli yatırımcılar risk iştahlarının olup olmadığını rahatlıkla takip edebiliyor. REKS aracılığıyla artar veya azalır.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu